Når sola står som høyest på himmelen, er det ingenting som frister mer enn et smakfullt grillmåltid med bra tilbehør og gode venner. Men vet du egentlig hva du bør tenke på før du kjøper inn grillmat, og i det hele tatt fyrer opp grillen før sommerens smaksfest? Kjøttansvarlig hos MENY Bryn, Philipp, gir deg sine beste grilltips.

Én ting er essensielt å gå til verks med før du i det hele tatt setter i gang grillinga.

– Sjekk i hvilken stand grillen din er og gå over med en våt klut. Har du rester på rillene fra i fjor, er det lurt å brenne dette bort før du setter på nytt kjøtt, forteller Philipp.

Kullgrill er best

Han mener folk er flinke på å benytte seg av grillsesongen, men ser også gjerne en klassisk gjenganger.

– Folk investerer heller mer i en god og fancy grill enn godt kjøtt. Kullgrill er faktisk helt perfekt til grilling av maten fordi da får kjøttet den mest optimale grillsmaken.

Videre forteller han at en ikke skal være redd for fett på kjøttet – dette er på mange måter smaksløkenes beste venn.

– Jo mer bein og fett kjøttstykket har, jo saftigere får du den når du fyrer den opp på grillen.

Meny Bryn Oslo aller beste grilltips

GRILLENTUSIAST: Philipp er både kokk og kjøttansvarlig hos MENY Bryn og har hjulpet utallige kunder med gode grilltips. Foto: Bryn/Meny_Matglede (Instagram)

For han er perfekt grillmat synonymt med smakfull entrecôte, grillribbe eller spareribs.

– Det er alltid best om du marinerer kjøttet dagen før den skal grilles. Da trenger de gode smakene seg inn i kjøttstykket. La også kjøttet hvile i romtemperert etter å ha tatt den ut fra kjøleskapet, og før du går i gang med å grille det – men ikke mer enn i et par timer. Skal du grille på en veldig varm sommerdag, er det heller ikke lurt at kjøttet står ute for lenge.

Rått kjøtt har en holdbarhet på 4 dager i kjøleskap, men her er det lurt å prate med de ansatte i kjøttdisken på MENY for å få de aller beste tipsene for mest optimal holdbarhet.

Spesielt anbefaler han at du kjøper vel 1 cm tykke entrecôte-skiver som du pensler med litt olje (raps-, kokos- eller solsikkeolje) og med litt krydder. Deretter griller du stykket 30 sekunder på hver side på en glovarm grill, for så å la dem hvile i 1-2 minutter på en varm tallerken. Dette gir det beste resultatet.

Philipps topp 5 grilltips;

  1. Rengjør grillen din før bruk
  2. Invester heller i godt kjøtt enn en fancy grill
  3. Ikke vær redd for fett på kjøttet – dette bidrar til den beste smaksopplevelsen
  4. Skal du gå for pølser, bør du kjøpe de som er rå
  5. Noe av det beste kjøttet du kan grille er entrecôte (se tips over)

Få tips til et par oppskrifter

Grillet svineburger med chorizo > 6 porsjoner

  1. Ha coleslaw og grillet paprika i grove burgerbrød, og server med nyfritert pommes frites.
  2. Krydre chorizoburgerne med salt og pepper. Grill hamburgerne på direkte varme til de er gylne på begge sider og er gjennomstekt. Burgeren er saftig når den har en kjernetemperatur på 65-70 grader.
  3. Pensle paprikaene med rapsolje og grill den på direkte varme til de er gylne og nesten sorte. Legg paprikaene i en plastpose i 5 minutter (da er det enklere å få av skallet). Skrap av skallet og skjær paprikakjøttet i strimler.
  4. Grill hamburgerbrødene raskt på grillen til de er gylne.

Dette må stå på handlelista di;

  • 6 stk MENYs egen chorizoburger av svin
  • 6 stk grove burgerbrød fra Bakehuset
  • 3 stk røde paprika
  • 6 ss av MENYs egen coleslaw
  • 3 ss rapsolje
  • salt
  • pepper

Menys aller beste grilltips chorizoburger Oslo bryn senter

GOD MIKS: Chorizoburger med coleslaw som hovedrett og grillet vannmelon til dessert er perfekt til dessert. Foto: Meny_Matglede, Instagram

Kilde: MENYs egen oppskrift

Chilimarinert grillribbe og potetsalat med kefir > 6 personer

Sprøstekt og saftig grillribbe er rask og god sommermat. Server den sammen med en frisk potetsalat av gårsdagens poteter, kefir og MENYs egen persilleaioli.

  1. Skjær små snitt i svoren. Da krøller ikke grillskivene seg under steking.
  2. Pensle dem med chilimarinade og la dem ligge med den i minimum 15 minutter.
  3. I mellomtiden lager du potetsalaten; Bruk en stor bolle og bland sammen kefir, aioli med persille, finhakket rødløk, hakket sylteagurk, kapers og finhakket persille. Smak til med salt og pepper før du vender de kalde potetene inn i dressingen. La potetsalaten stå kjølig mens du griller kjøttet.
  4. Grill de ferdigmarinerte ribbeskivene 7–10 minutter på hver side, og snu dem ofte. Pensle dem gjerne med mer marinade eller en god chiliglaze underveis i grillingen. Da får skivene ekstra god smak.
  5. Server grillskivene med potetsalaten, og gjerne en frisk grønn salat med sesongens sommergrønnsaker ved siden av.

Dette trenger du;

  • 750 g grillribbe i skiver
  • 6 ss MENY Anbefaler chillimarinade
  • 3 dl kefir
  • 1,5 dl MENY Anbefaler aioli m/persille
  • 1,5 stk liten rødløk
  • 4,5 ss sylteagurk
  • 1,5 ss kapers
  • 3 ss persille
  • 15 stk kokte poteter

Meny Bryn Oslo aller beste grilltips - chilimarinert grillribbe

EKSTRA GRØNN GLEDE: En god squash-salat er både fargerikt og egner seg spesielt godt som tilbehør til en saftig og god grillribbe. Foto: Meny_Matglede, Instagram

Kilde: MENYs egen oppskrift