Gratis gresskarverksted lørdag 28.okt

Lørdag 28. oktober feirer vi Halloween på Bryn Senter. Mellom kl. 12 og 16 arrangerer vi gratis gresskarverksted for alle barn. Barna får hjelp av våre talentfulle medarbeidere til å skjære ut både skumle og morsomme gresskar.


Lørdag 28. oktober feirer vi Halloween på Bryn Senter. Mellom kl. 12 og 16 arrangerer vi gratis gresskarverksted for alle barn. Barna får hjelp av våre talentfulle medarbeidere til å skjære ut både skumle og morsomme gresskar.

 

Vi gir deg mange gode tips til en vellykket Halloweenfeiring. Navnet Halloween er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, “All hallows Eve” og har sin opprinnelse fra England og Irland. Halloween kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden og barn i alle aldre går utkledd i kostymer fra hus til hus for å få godteri i nabolaget på Halloween.

Pynt til Halloween

Kanskje skal du arrangere Halloweenfest for ungene i gata, eller invitere venner til voksenfest? Uansett er det gøy å gjøre litt ekstra ut av det i anledning Halloween. Skumle eller makabre effekter, som hekser, skjelett og flaggermus er typisk for denne dagen. Enten i form av kostymer eller pyntegjenstander.

Svarte duker, stearinlys og dempet belysning setter en fin ramme. Svarte eller orange servietter gjør seg også godt. Det finnes en rekke effekter å få kjøpt i butikkene i tiden før Halloween, og du kan legge ut edderkopper i plast, falskt spindelvev, skummelt godteri eller ande grøssende effekter på bordet.

Halloween godteri og pynt

Utkledning på Halloween

Å kle seg ut på Halloween er noe av det morsomme. Enten du skal kle deg ut som heks, skjelett eller prinsesse er ansiktsmaling eller sminke det som setter prikken over i’en! Husk at de minste kan oppleve kvelden som vel skummel, så tilpass feiringen etter alder. Det er helt greit å kle seg ut som Ole Brum på Halloween.

Det går fint an å lage egne kostymer med enkle midler og litt ansiktsmaling. Eventuellt kan kjøpe kostyme i lekebutikken, i noen klesforretninger og hos butikker som Nille.

Halloween 005 Nillegodis

Hva bør en gi til de som går Haloween?

Bor en i et nabolag med mange barn er det lurt å kjøpe inn litt godteri. Vi vil anbefale å kjøpe godteri som er pakket inn, da dette er det mest hygieniske. Hvert barn trenger heller ikke få så mye, det blir mer enn nok i løpet av en Halloweenrunde.

Halloween 07 Gresskarlykter

Gresskar på Halloween

Gresskar skåret ut som et smilende ansikt med lys i er selve symbolet på Halloween og kalles jack-o’-lantern. Her kan du se hvordan det gjøres. Gresskar gjør seg godt nettopp som lanterne for å lyse opp en mørk høstkveld. Vil du ikke bruke et ekte gresskar finnes det falske gresskarlykter hos bla. Nille.

Halloween i Norge

Halloween kom til Norge omkring år 2000, og er blitt en vanlig feiring for mange i dag. Som voksen bør en enten gå Halloween sammen med barna. For større barn som går alene er det lurt å ta en prat om at skikken er at bare de med tent lykt eller gresskar ønsker besøk. Er det ikke lykt, skal en gå rolig forbi. Det er heller ikke greit å kaste egg eller liknende på husvegger og vinduer dersom en ikke får godteri.

Når er det Halloween?

Halloween er 31. oktober, natten før allehelgensdag. Dette er kvelden der barna går “knask eller knep”- uansett ukedag. Mange voksne feirer også Halloween, men slike Halloweenfester legges til den siste helgen i oktober.

Oppskrifter til Halloweenfesten

Lag isbiter med godteri som likner ekle småkryp i og ha i en punsj eller drikke eller hakk opp grønn gele og ha i øyne, mark eller annet ekkelt gummigodteri.

Skjelett- og hodeskallepepperkaker

Kjøp ferdig pepperkakedeig på butikken. Klipp ut mønster til hodeskalle, menneske eller flaggermus i stivt papir. Kjevle ut pepperkakedeigen og skjer rundt sjablongene. Pynt pepperkakene med melis og du har de kuleste pepperkakene.

Skjelettpepperkaker

Mummipølser

Halloween skal være skummelt. Disse grøssende gode mumiepølsene passer perfekt uansett alder. Oppskriften er hentet fra tine.no

Mummipølser

Pizza deig

Slik gjør du

Rør ut gjær i litt av vannet i en bolle. Tilsett resten av vannet og olje. Bland salt og mel Rør inn litt og litt av melblandingen til du får en smidig deig. La den heve på et lunt sted i ca. 20 minutter.

  • 2 dl vann (lunkent)
  • ½ pakke fersk gjær
  • 1 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • 6½ dl hvetemel

Du trenger

  • 8 grillpølser
  • 1 egg til pensling
  • 16 hele pepperkorn
  • 2 ssketchup

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 °C.

Skjær den ferdige pizzadeigen i strimler.

Surr hver pølse inn i deigstrimlene, slik at du har surret alt med unntak av der øynene skal være.

Legg mumiepølsene på et stekebrett med bakepapir. Pensle mumiene med pisket egg, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter.

Når pølsene er ferdig stekt, setter du ved hjelp av en liten kniv inn to pepperkorn som øyne i åpningen i deigen. Server med ketchup – blodig alvor!

Lag Vampyrblod

Vampyrer og Dracula-skikkelsen er en av vestens mest kjente skrekkfigurer. Da kan det passe med en flaske ekte blod. Tipset er hentet fra Klikk.no

Halloween 003 Vampyrblod

Du trenger:

  • En brusflaske
  • Rød saft
  • Lim
  • Papir
  • Saks
  • Tusj

Slik gjør du

Klipp ut et lite stykke papir, og lim dette på en tom brusflaske. Skriv deretter på en morsom tekst på flasken – for eksempel VAMPYRBLOD.

Fyll flasken med saft og la blodet flyte.

Skumle cupcakes med ostekrem

Skremmende gode muffins hører hjemme på Halloween. Tilsett litt farge til den gode ostekremen og lag for eksempel oransje ostekrem som ser ut som et gresskar. Eller muffins dekket med spiselige edderkopper laget av lakrissnor og mokkabønner. Slipp fantasien løs! Denne oppskriften gir ca. 12 muffins. Oppskriften er hentet fratine.no

Muffins

Slik gjør du:

Du trenger muffinsformer. Dersom du har store muffinsformer setter du stekeovnen på 200 °C. Dersom du bruker de små variantene, kan du sette den på 225 °C.

Visp egg, sukker og vaniljesukker til lett og luftig eggedosis. Rør i smeltet smør blandet med melken og eventuelt sitronskall, hvis du liker det. Bland mel, bakepulver og salt. Bland dette forsiktig inn i eggedosisen, litt etter litt.

Sett muffinsformene på stekeplate eller bruk muffinsplate og fyll i deigen, nesten fulle former. Stek midt i ovnen til de er gylne, ca. 10 minutter. Avkjøl.

Lys Muffinsdeig

  • 2 egg
  • 1½ dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g Meierismør
  • 2 dl Helmelk
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • ¼ ts salt

Ostekremtopping

Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis. Rør inn melk, litt av gangen, til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer melk. Dersom du vil ha farget ostekrem, deler du bare porsjonen i ulike boller før du tilsetter de fargene du selv ønsker.

  • 100 g Kremost Naturell
  • 75 g Meierismør, romtemperert
  • 4 dl melis (ca)
  • ½ dl helmelk (ca)

Ostekremtopping med sjokolade

Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis og kakao og deretter nok varmt vann til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer vann eller melk. Smør toppingen pent på kakene og dekorer gjerne skummel pynt. Slipp fantasien løs!

  • 100 g Kremost Naturell
  • 75 g Meierismør, romtemperert
  • 4 dl melis (ca)
  • 2 ss kakao
  • 4 ts vann (evt. melk) (ca)