God tannhelse – de beste rådene fra tannlegen

 

Egil Jakobsen er daglig leder på Bryn Tannhelsesenter AS, og byr på både anbefalinger om tannpleie og historier fra tannlegestolen.

Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS

VIKTIG MED GOD TANNHELSE: Er det én ting Egil Jakobsen, daglig leder på Bryn Tannhelsesenter ønsker å understreke, så er det hvor viktig det er å ta vare på tennene og munnhelsen.

– Jeg ble tannlege fordi jeg liker å jobbe med mennesker. Jobben innebærer en kombinasjon av medisinske og håndverksmessige utfordringer, mye psykologi og gleden av å kunne hjelpe andre.

Egil har god erfaring med pasienter som har tannlegeskrekk, og vet hvordan han kan gjøre behandlingen best mulig for dem.

– Vi tannleger er også bare mennesker, og når det kommer en pasient med tannlegeskrekk inn døren tenker vi at det like gjerne kunne vært en av oss. Da ville vi ønsket best mulig behandling, og derfor må vi kunne gi akkurat det. I tillegg har vi fullt tilbud på tannbehandling under narkose, og husk at flere kan ha rett på refusjon fra HELFO for slik behandling. Hos oss trenger du ikke å legge ut for egenandeler da vi har direkte oppgjør med trygden.

Som tannlege har Egil mange gode tips til hva som er best for tannhelsen. Spesielt viktig er det å passe på kosthold og munnhygiene.

– Tannstikkere eller tanntråd holder rent mellom tennene. Bruk fluorskyll eller fluortablett og puss med fluortannkrem morgen og kveld. Jeg anbefaler fem måltider om dagen, unngå mellommåltider, og å slutte med snus og røyk, fastslår Egil.

Han syns det er viktig å påpeke at man må gå regelmessig til tannlegen. Friske mennesker bør gå en gang i året. De som har mer behov bør kanskje gå hvert halvår, men andre bør gå hver tredje måned. Tannlegekontrollen kan da kombineres med besøk hos tannpleier.

– Her hos oss har vi spesialister i følgende områder; oralkirurgi, rotfyllingsspesialist, spesialkompetanse i imlantatprotetikk og kjeveortopedi som gjør at vi kan tilby alle typer behandlinger. Hos oss kan vi lage kroner på dagen med vårt Cerec 3D system; du kan ødelegge en tann kl. 10 og gå ut med en ferdig påsatt krone kl. 14 – i helporselen. Det er det ikke så mange som tilbyr! Vi er hele tiden oppdaterte på trygderefusjoner, og passer på at pasientene får alle rettigheter de har krav på, forteller Egil.

Egil advarer mot å reise til utlandet for tannlegetjenester.

– Pasienter som velger å få tannlegebehandlinger i utlandet må være klar over risikoen det innebærer. Blant annet har flere kommet tilbake med multiresistente bakterier. Ved å velge en lokal tannlege i Norge er du sikker på å få den beste og mest riktige behandlingen, og den nødvendige oppfølgingen og sist men ikke minst er norske tannleger medlem av Norsk Pasientskadeerstatning.

Tannlegesketsjen til Wesenlund og Heide-Steen kjenner Egil godt, og mener det er viktig med humor i bransjen. Noe av det rareste han selv har opplevd var da en pasient hadde lagt tannprotesen sin i klorin over natta for å rengjøre den. Det må man ikke gjøre for da går protesen i stykker.

– Vi behandler jo alt fra Jørgen Hattemaker til kjendiser, så vi har alle syv slag av pasienter. Du møter så forskjellige mennesker, og det er det som gjør hverdagen vår rikere.

Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS

Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS Bryn feirer 25 år - intervju med Bryn Tannhelsesenter AS

Flux 95,- OralB 799,- Tannkrem 80,- Tannbørste 59,-. Siste bildet: Cerec er en datamaskin der man lager hele porselenskroner.