– Det er detektivarbeid

 

Har du gått med for dårlige sko i sommer? Eller får du alltid vondt i ryggen når det første snøfallet kommer? Da er du ikke alene.

Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus  Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus

TA VARE PÅ HELSA: Kiropraktor Morten Johannessen ved Nemus forteller at du i hvert fall bør røre på deg i en halvtime i løpet av en dag.

– Første snøfall fører ofte til mye akutte ryggskader, som ved snømåking og dekkskift, men mange kommer også hjem fra sommerferie med skader. De har kanskje løftet tunge kofferter. Jeg jobber mye med føtter og ankler, og da er det mye å gjøre hele året når folk er ute og går med dårlige sko. Flip-flopper og ballerinasko på sommeren – da blir man fort dårlig til bens, forteller kiropraktor Morten Johannessen.

Han er daglig leder hos NEMUS på Bryn, og utdannet innen kiropraktikk i Bournemouth i England – ”Storbritannias riviera”, som han spøkefullt kaller det. Da studiene var over ble Morten boende på fotballøya i ytterligere syv år, før han reiste hjem igjen til Norge med solid erfaring og avslepen Fredrikstad-dialekt.

– Jeg hadde studert med to av de som startet NEMUS på Bryn, så da de hørte at jeg skulle hjem til Norge fikk jeg tilbud av studiekameratene om å kjøpe meg inn og bli med her på Bryn, forteller Morten, som nå har jobbet ved klinikken i snart ti år.

Han synes at det mest spennende med jobben er å hjelpe mennesker og ordne opp i plager og problemer de sliter med.

– Også er det jo en utfordring at ingen er helt like, så det er detektivarbeid å finne ut av årsakene til at de har det vondt. Det er nye utfordringer hver dag. Selv om han mener nordmenn er flinkere enn mange andre til å komme seg ut i all slags vær, blir det for mange mye stillesitting og innetid når det er dårlig vær. – Man sitter inne på jobb og holder seg inne når man kommer hjem også, så folk er ofte mindre aktive om høsten, forteller Morten, som oppfordrer alle til å bevege seg litt hver dag.

– Generelt for helsa så er jo det å bevege seg 30 minutter hver dag veldig bra, gjerne slik at hjertet slår litt raskere. Det viser mye av forskningen. Da er det redusert risiko for muskel- og skjelettplager, hjerte- og karsykdommer og de fleste krefttyper. Gå gjerne i raskt tempo, eller sykle eller gå på ski. Få ting gir bedre helsegevinst enn det. Også gjelder det å spise sunt.

Når man først har fått vondt noe sted, oppfordrer den erfarne kiropraktoren folk til å søke hjelp så raskt som mulig, slik at lidelsen ikke blir langvarig.

– Vi ønsker at folk skal komme så tidlig som mulig. Jo lengre du går, jo vanskeligere er det å bli kvitt det. Har du akutte ryggplager og kommer innen seks uker har det best effekt. Mange venter for lenge og går først når de blir mast på av mannen eller kona si, forteller Morten.

NEMUS står for NErve, MUskel og Skjelett og de har et bredt tverrfaglig behandlingstilbud med fokus på muskel- og skjelettskader.

– Vi er flest kiropraktorer og fysioterapeuter, men vi har også massører og akupunktører. Vi har også en psykolog og en ernæringsfysiolog her, for da kan vi få litt hjelp til den biten vi ikke har spesialisert oss på. Har du gått lenge og hatt det vondt, kan det ofte gå utover det mentale. Mange har kanskje slurvet med kostholdet, og kan få hjelp av ernæringsfysiologen, sier Morten, som i likhet med sine kolleger brenner for å gjøre folk friske.

– Å kunne hjelpe folk og gjøre sitt beste for at de skal bli bedre, er det beste med jobben. Også er det en sosial og fin gjeng her! Vi har en times lunsj sammen og drar på turer sammen, og det er veldig fint å ha det sosiale ved siden av jobben. Det er veldig koselig her på NEMUS Bryn, smiler han fornøyd.

Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus  Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus

Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus  Tett på Bryn Senter 25 år. Intervju med Nemus