– Man må brenne for det

 

Hun leser både i lunsjen, på bussen og på sengen, og sluker alt fra biografier til ”Calendar Girl”. Derfor er det kanskje ikke så rart at Tove Svendsen etter 17 år hos Tanum stadig finner nye bøker å anbefale kundene.

Bryn Senter fyller 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste lesetips  Bryn Senter feirer 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste boktips.

LESEGLEDE SMITTER: Det å dele en god leseopplevelse med kundene, er noe av det fineste Tove gjør i løpet av sin arbeidsdag.

– Nå leser jeg ”Bjørnstad” av Fredrik Backman, og den synes jeg er fin. Når man går fra en bok til en annen, må man jo omstille seg litt. Rett før den leste jeg Cecilie Engers ”Pust for meg”. Den fikk vi nettopp inn og blir nok en av høstens bestselgere, vil jeg tro. Forfatteren skriver nært og med et godt driv i fortellingen.

Etter 17 år hos Tanum og ni av dem på Bryn, er det blitt en del bøker på butikksjef Tove Svendsen. Men ikke bare på grunn av jobben – den blide butikksjefen har nemlig alltid vært en lesehest.

– ”Ronja Røverdatter” og ”Brødrene Løvehjerte” husker jeg spesielt godt fra barndommen. Men da jeg begynte å lese, gikk jeg tidlig over på bøker som var beregnet på eldre lesere. Biografier om kjente personer, som Churchill og slikt, forteller Tove.

I voksen alder leser hun bredt for å holde seg oppdatert og tilegne seg kunnskap om hvorfor enkelte bøker blir så populære. Alt fra samfunn, historie til skjønnlitteratur og barnebøker. Den morsomste akkurat nå, synes hun er ”Bukkene Bruse begynner på skolen” av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund.

– Det er ingen over! Den er veldig morsom med mye humor, og skrevet på en måte som gjør at man kjenner seg igjen. Det er en bok som er morsom for både barn og foreldre, smiler hun.

– Jeg har har en forkjærlighet for barnebøker, og her på Bryn har vi en stor barneavdeling. Vi har ofte hatt høytlesninger, hvor barna sitter på saccosekker, og vi legger til rette for aktiviteter med barn. Det synes vi er gøy å gjennomføre og gir mye tilbake.

Personlig service

Blant de voksne kundene, merker Tove og de andre ansatte hos Tanum at nordmenns lesevaner preges av tiden vi lever i.

– Vi ser at det har vært en sterk økning i helsebøker de siste årene, slik som ”Sjarmen med tarmen”. Kokebøkene vrir seg også mot det sunne, for eksempel vegetarmat og kjøttfri mandag. Kundenes bokvalg gjenspeiler verden ellers, forteller Tove, som gjerne veileder kundene i valg av nye favoritter.

– Man ønsker å gi bort gode leseropplevelser. Vi har mange faste kunder som kommer til oss, og det krever at vi har evnen til å fornye oss. Det er fint å ha en slags formidlerrolle, hvor man kan fremme litteraturen. Man må brenne for det. Man må kunne bistå, veilede og finne gode bøker til kundene, slik at de blir fornøyde og kommer tilbake, forteller Tove.

Inspirert av kunden

Tove skryter av Bryn senter som arbeidsplass. Hun trekker spesielt frem samholdet mellom butikkene og hyggelige kunder som noe av det beste ved jobben. Spesielt én kunde har gjort et sterkt inntrykk på henne.

– Jeg stod i kassen da det kom en voksen kunde, kanskje i 60-årene, som skulle kjøpe en bok – en samleutgave av ”Mamma Mø”. Jeg spurte som vi alltid gjør om hun ville ha den pakket inn, men det ville hun ikke for hun skulle lese den selv. Og det gjorde så inntrykk på meg at jeg samme uke satte meg ned og leste Roald Dahl mens jeg drakk brus og spiste godteri. Hvorfor skal man ikke kunne lese barnebøker i voksen alder? De er ikke bare for barn – alle kunne ha godt av å lese en barnebok for å bli minnet på den gode følelsen!

Og er du ennå ikke kommet i gang med lesingen, men drømmer om å bli bitt av basillen, er nettopp det å begynne enkelt Toves beste råd.

– Det går jo an å begynne med en ungdomsbok. Ta noe lett, så kommer du i gang! Krim er også lurt, for spenning driver handlingen fremover og gjør det lett å komme inn i boken, lyder oppfordringen fra Tove.

Bryn Senter feirer 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste boktips.  Bryn Senter feirer 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste boktips.

Bryn Senter feirer 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste boktips.  Bryn Senter feirer 25 år i 2017. Vi har intervjuet Tove fra Tanum og fått hennes beste boktips.

Grønn notatbok 169,- Blå notatbok 159,- Fyllepenner Lamy 279,- ”ABC og tallboken – gøy å lære” av Rebus 119,- ”Fantorangen pusser tenne” av NRK Super 149,- ”Living well one line a day” dagbok 249,-
Kalkulator 299,- ”En moderne familie” av Helga Flatland 379,- Blafre matboks 199,- ”Bukkene Bruse begynner på skolen” av Maursund og Rørvik 299,- Beckmann skolesekk 449,-

TOVES TRE PÅ TOPP

Barnebok: – Den morsomste akkurat nå er ”Bukkene Bruse begynner på skolen”

Gavetips: Jeg gir ofte bort en kokebok. Den tredje ”Trines mat”-boken og kommer nå til høsten, det samme gjør Lise Finckenhagens bok om gatekjøkkenmat, så de kan jo være noe

Beste leseopplevelse: ”Saman er ein mindre aleine” av Anna Gavalda gjorde veldig inntrykk på meg. ”Hatet mitt får dere aldri” av Antoine Leiris anbefaler jeg også. Det er en sterk og dagsaktuell bok